Posted on Nov 13, 2009

Jak poprawnie jeść sushi

W zeszły piątek (mowa o 30 października) zamówiłam sobie na obiad sushi. W trakcie jedzenia zdałam sobie sprawę, że dalej jem sushi niepoprawnie mimo tego, że już jakiś czas temu miałam okazję zapoznać się z japońską sushi etykietą. Postanowiłam ją sobie przypomnieć i przy okazji się nią podzielić.

…minęły dwa tygodnie…

Kilka dni temu w Ambasadzie Japonii w Warszawie odbył się pokaz sushi mistrza Kena Kawasumi. Ja co prawda w nim nie uczestniczyłam, ale relacja Małgosi Minty oraz Oli Lazar na Gastronautach przypomniały mi o sushi etykiecie.

Polski Internet zawiera sporo informacji o tym jak powinno się jeść sushi. Jednak chyba żadna strona nie zawiera wszystkich informacji. Dlatego też w oparciu o poniższy schemat postanowiłam zrobić krótkie zestawienie “wypada-niewypada” przy jedzeniu sushi.

WYPADA:

  • Jeśli nie wiesz co zamówić zapytaj co proponuje sushi szef
  • Wytrzyj ręce gorącym ręcznikiem (w Polsce nie zawsze jest)
  • Sushi można jeść zarówno pałeczkami (hashi) jak i rękami. (Opis tej czynności krok po kroku wraz z rysunkami znajdziecie na stronie restauracji Hashi Sushi oraz na stronie sklepu Sushi Shop. Z kolei producent produktów do przygotowywania sushi dodaje jeszcze jeden sposób – zanurz imbir w sosie sojowym i za jego pomocą nałóż go (znaczy się sos) na sushi). Wyjątkiem jest sashimi, które powinno się jeść raczej pałeczkami
  • Rybę (i to tylko odrobinę) zamaczamy w sosie sojowym. Nie moczymy ryżu, bo inaczej sushi się rozpadnie
  • Całą porcję wkładamy do ust, ryba musi znajdować się na dole
  • Jeśli jemy ze wspólnego “talerza” (najczęściej jest to most, schodki) sushi zabieramy grubymi zakończeniami hashi
  • Jeśli chcemy hashi na chwilę odłożyć należy ich cieńkie zakończenia oprzeć o specjalną ceramiczną podstawkę lub miseczkę do sosu sojowego
  • Jeśli skończyliśmy jeść opieramy pałeczki w poprzek miseczki do sosu sojowego

NIE WYPADA

  • Pocieranie pałeczek o siebie w celu usunięcia drzazg
  • Przegryzanie sushi na pół, i odkładnie go z powrotem na talerz
  • Jedzenie sushi z imbirem (ewentualnie dozwolone jest jedzenie imbiru pomiędzy sushi, jako oczyszczenie kubków smakowych)
  • Moczenie ryżu w sosie sojowym
  • Dodawanie wasabi do sosu sojowego. Wasabi powinno się dać bezpośrednio na rybę (jeśli w ogóle). Poniższy filmik pokazuje coś innego. Mówi to Japończyk, więc chyba można temu wierzyć.
  • Nie należy podawać komuś sushi naszymi pałeczkami. Jeśli chcemy coś podać zróbmy to ręką, a osoba, której chcemy to podać weźmie to z talerza swoimi pałeczkami.
  • Nie powinno wręczać się pieniędzy sushi szefowi (z tym akurat nie ma w Polsce problemu, bo tym zajmuje się kelner)

Na koniec proponuję obejrzeć film z pokazu mistrza Kena Kawasumiego (via Gastronauci).

Więcej na temat sushi:

Popularity: 100% [?]

4 Comments

  • Pat says:

    Ups, trochę gaf się popełniło ;)

  • Ola says:

    @Pat Ja dalej popełniam. Ale ostatecznie póki nie jest się w Japonii to chyba takie coś przejdzie niezauważone.

  • na_tunia says:

    A ja wlasnie sobie tutaj jestem w tym Memphis i czesto jemy tutaj sushi… 5 i pol miesiaca mi zajelo zeby sie nauczyc wogole jesc paleczkami a co tu dopiero mowic o etykiecie…

  • Ola says:

    @na_tunia Ważne, że masz radochę z jedzenia sushi. Pałeczki można zastąpić palcami:)

    A do nauki jedzenia pałeczkami przydają się taki cieniutki polskie serwetki jak kiedyś. Żeby je złapać i podnieść przy pomocy pałeczke trzeba mieć niezłą cierpliwość. Ale za to czas oczekiwania na jedzenia mija w zastraszającym tempie. A i zabawy przy tym co nie miara.

    Z uwagi na etykietę polecam to robić w chińskich (a nie japońskich) restauracjach.