Posted on Oct 2, 2010

II food film festiwal rozpoczęty

Wczorajszym podwójnym seansem o godzinie 18-tej rozpoczęłam II food film festiwal organizowany przez kuchnia.tv.

banerFFF924

Dwa film pokazywane wczoraj o 18-tej to:

  • Owoc pożądania (“The botany of desiere”) na podstawie książki Michaela Pollana (autora m.in. “In defense of food”)
  • Rozgryźć Alaskę (“Eating Alaska”), interesująca historia Ellen Frankenstein, wegetarianki, która po przeprowadzce na Alaskę zaczyna jeść mięso.

Żeby lepiej zrozumieć przesłanie filmu “Owoc pożądania”, każdy z widzów otrzymał rzadkie jabłko. Rzadkie, czyli nieczęsto spotykane w supermarkecie. Mnie trafiła się reneta baumana. Film traktuje o czterech (a w szczególności o dwóch) roślinach, które wg Pollana były na tyle sprytne, że zawładnęły ludźmi. A nie odwrotnie, jak nam się to zazwyczaj wydaje. Chodzi o:

  • jabłko – zaspokajające naszą potrzebę słodyczy
  • ziemniaka – zaspokajające naszą potrzebę kontroli i przeżycia
  • marihuanę – zaspokajające naszą potrzebę relaksu
  • i tulipana – zaspokajające naszą potrzebę piękna

Drugi film też został wzbogacony o doznania kulinarne. Po projekcji i krótkiej dyskusji z bohaterką filmu można było skosztować pysznego łososia prosto z Alaski. Ellen szuka w filmie odpowiedzi na pytanie, jak powinniśmy się odżywiać, żeby jeść zdrowo i jednocześnie nie zanieczyszczać środowiska. Czy skoro chcemy jeść mięso nie powinniśmy sami go zdobyć? Ellen uczestniczy w polowaniach swojego męża, potrafi sprawić jelenia, ale nie jest w stanie go zabić. A Ty potrafisz?

Więcej na temat festiwalu:
Wiesz co jesz?
Śniadanie slow food
Precyzja i prostota

3 Comments