Posted on Oct 4, 2010

Michael Pollan o jedzeniu

Michaela Pollana nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. Jest to autor książek o jedzeniu i odżywianiu. Najbardziej znana to chyba In defense of food (W obronie jedzenia). Niedawno ukazał się jej polski przekład.

Jeśli nie macie czasu, żeby przeczytać książki Pollana (inne pozycje to The Omnivore’s Dillema: A Natural History of Four Meals lub Food Rules. An Eater’s Manual) polecam obejrzeć wystąpienia autora, na których opowiada on w skrócie o tym, o czym pisze w swoich książkach.

  • jedzenie to tylko składniki odżywcze?
  • żeby dobrze się odżywiać potrzebujesz eksperta?
  • niektóre składniki odżywcze są dobre, inne złe; zależy od roku i mody
  • jemy po to, żeby być zdrowym? czy tylko?

Poniżej lista ciekawych wystąpień Michaela Pollana

  • Fora.tv: wystapienie w Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce
  • UC Davis Mondavi Center, rozmowa o książce The Omnivore’s Dilemma
  • TED, jak wygląda człowiek z perspektywy roślin/zwierząt

Więcej wystąpień Micheala Pollan znajdziecie tutaj i tutaj.

1 Comment

  • rachel says:

    This is a nice theme. Did you know much more online pages concerning this where I can find more info over it.