Posted on Oct 3, 2010

Precyzja i prostota

1018399-gfII food film fest zakończył się dla mnie pokazem filmu “Tokyo blues i sushi Fumiko” (Tokyo Blues et Sushi Cofit), opowiadający historię niezwykle utalentowanej mistrzyni kuchni z Japonii – Fumiko Kono.

Kilka myśli pojawiających się w filmie:

  • Zycie jest jak sos vinaigrette, czasem trzeba nim wstrząsnąć
  • Gotowanie/kuchnia to droga bez końca
  • Te same składniki dają za każdym razem potrawę o innym smaku
  • Dobra kuchnia opiera się na precyzji i prostocie

Nie udało mi się znaleźć trailera filmu. Zamiast tego zamieszczam krótki wywiad z Fumiko Kono, w którym dowiadujemy się, że Fumiko otwiera restaurację w Paryżu, albo nawet już otworzyła.

Polecam też przepis Fumiko na lekką zupę cebulową. Pod koniec można zobaczyć kilka kadrów z filmu “Tokyo blues i sushi Fumiko”.

La soupe de Fumiko Kono from sooishi on Vimeo.

Więcej na temat festiwalu:
II food film festiwal rozpoczęty
Wiesz co jesz?
Śniadanie slow food

2 Comments