Posted on Oct 2, 2010

Wiesz co jesz?

Druga porcja filmów podczas tegorocznego food film festiwalu jest zorientowana ekologicznie. Głównie chodzi o:

  • naturalne uprawy i hodowlę (pisze naturalne, bo słowo “ekologiczne” nie do końca oddaje sens)
  • przygotowanie jedzenia z lokalnych produktów
  • zakupy na bazarach prosto od rolnika (tzw. farmer’s market)
  • korzystanie z praw konsumenckich, czyli kupuję dobrej jakości produkty, a przez to żywność przemysłowa wypada z rynku
  • genetyczną różnorodność (w obu filmach – zwiastuny poniżej – jest mnóstwo przykładów, chociażby sposób na hodowanie najlepszej jagnięciny. Trzeba dokupić kilka krów i kaczek, a potem w odpowiedniej kolejności wypuszczać je na pole, żeby pozbyć się pasożytów
  • szacunek do jedzenia i jego źródła

Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na ten temat polecam obejrzeć obydwa filmy, pokazywane podczas drugiego dnia festiwalu (seans umilały gruszki i śliwki):

  • Produkty – kto hoduje Twoje jedzenie? (Ingredients)
  • Co z tą żywnością ekologiczną? (What’s “organic” about organic?)

Więcej na temat festiwalu:
II food film festiwal rozpoczęty
Śniadanie slow food
Precyzja i prostota

3 Comments