O tym wie chyba każdy. Można powiedzieć, że jedzenie nas określa. Ma wpływ na nasze zdrowie (fizyczne i psychiczne). A co ważniejsze ma ogromny wpływ na nasze środowisko. To co jemy nie bierze się przecież znikąd. Cały system żywieniowy to jeden z głównych konsumentów energii elektrycznej i paliw.
Chciałam zwrócić Waszą uwagę na dwie interesujące infografiki traktujące o wpływie jedzenia nie na nas, ale na nasze środowisko.
Pierwsza z nich to podwójna piramida żywieniowa opracowana przez Barilla Center for Food & Nutrition. Pokazuje ona jak poszczególne grupy jedzenia (te ze standardowej piramidy) oddziałują na środowisko. Powstała ona w wyniku analizy LCA, której wyniki złożyły się na ranking ekologicznego wpływu produkowania danego rodzaju żywności. Podsumowując, im więcej jemy tego co zdrowe tym mniejszy nasz odcisk (footprint) na środowisku.
Druga to analiza odcisku ekologicznego poszczególnych krajów w kontekście bio-różnorodności. Została ona opracowana przez WFF. Wynika z niej, że przez ostatnie kilkadziesiąt lat bogate kraje zwiększyły swój odcisk, ale również swoją bio-różnorodność. Jak? Wydaje się, że kosztem krajów biednych.