II food film fest zakończył się dla mnie pokazem filmu “Tokyo blues i sushi Fumiko” (Tokyo Blues et Sushi Cofit), opowiadający historię niezwykle utalentowanej mistrzyni kuchni z Japonii – Fumiko Kono.
Kilka myśli pojawiających się w filmie:
- Zycie jest jak sos vinaigrette, czasem trzeba nim wstrząsnąć
- Gotowanie/kuchnia to droga bez końca
- Te same składniki dają za każdym razem potrawę o innym smaku
- Dobra kuchnia opiera się na precyzji i prostocie
Nie udało mi się znaleźć trailera filmu. Zamiast tego zamieszczam krótki wywiad z Fumiko Kono, w którym dowiadujemy się, że Fumiko otwiera restaurację w Paryżu, albo nawet już otworzyła.
Polecam też przepis Fumiko na lekką zupę cebulową. Pod koniec można zobaczyć kilka kadrów z filmu “Tokyo blues i sushi Fumiko”.
La soupe de Fumiko Kono from sooishi on Vimeo.
Więcej na temat festiwalu:
– II food film festiwal rozpoczęty
– Wiesz co jesz?
– Śniadanie slow food
[…] na temat festiwalu: – II food film festiwal rozpoczęty – Wiesz co jesz? – Precyzja i prostota AKPC_IDS += "1896,";Popularity: 13% […]
[…] na temat festiwalu: – Wiesz co jesz? – Śniadanie slow food – Precyzja i prostota AKPC_IDS += "1873,";Popularity: 5% […]