Druga porcja filmów podczas tegorocznego food film festiwalu jest zorientowana ekologicznie. Głównie chodzi o:
- naturalne uprawy i hodowlę (pisze naturalne, bo słowo “ekologiczne” nie do końca oddaje sens)
- przygotowanie jedzenia z lokalnych produktów
- zakupy na bazarach prosto od rolnika (tzw. farmer’s market)
- korzystanie z praw konsumenckich, czyli kupuję dobrej jakości produkty, a przez to żywność przemysłowa wypada z rynku
- genetyczną różnorodność (w obu filmach – zwiastuny poniżej – jest mnóstwo przykładów, chociażby sposób na hodowanie najlepszej jagnięciny. Trzeba dokupić kilka krów i kaczek, a potem w odpowiedniej kolejności wypuszczać je na pole, żeby pozbyć się pasożytów
- szacunek do jedzenia i jego źródła
Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na ten temat polecam obejrzeć obydwa filmy, pokazywane podczas drugiego dnia festiwalu (seans umilały gruszki i śliwki):
- Produkty – kto hoduje Twoje jedzenie? (Ingredients)
- Co z tą żywnością ekologiczną? (What’s “organic” about organic?)
Więcej na temat festiwalu:
– II food film festiwal rozpoczęty
– Śniadanie slow food
– Precyzja i prostota
[…] na temat festiwalu: – Wiesz co jesz? – Śniadanie slow food – Precyzja i prostota AKPC_IDS += "1873,";Popularity: 1% […]
[…] na temat festiwalu: – II food film festiwal rozpoczęty – Wiesz co jesz? – Precyzja i prostota AKPC_IDS += "1896,";Popularity: 1% […]
[…] na temat festiwalu: – II food film festiwal rozpoczęty – Wiesz co jesz? – Śniadanie slow food AKPC_IDS += "1913,";Popularity: 5% […]